Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община и НПО в Плевен ще се грижат заедно за бездомните кучета

Снимка: БГНЕС

Община Плевен има готовност да предостави на неправителствената организация „Дом за бездомничета” правото да реализира дейности по залавянето, кастрацията и обезпаразитяването на бездомни кучета. В момента това прави временният приют за бездомни кучета.

Постоянният приют вече има отредено място за изграждане, готов е и проектът за него. Търсят се обаче 2 млн. 800 хил. лв.

Какво да се прави дотогава? Кметът на Плевен Георг Спартански за втори път се срещна с неправителствени организации. От “Четири лапи“ споделиха опит в други градове, а от „Дом за бездомничета“ са готови да поемат функциите на сегашния временен приют - дейност, която и сега извършват с доброволци.

На практика сътрудничеството може да започне от началото на следващата 2021 година с приемането на новия общински бюджет.

От сдружението ще внесат предложение до Общинския съвет да поемат сегашния кастрационен център

„Това си е общинско звено, с общински служители. Реално обемите, които то изпълнява, са много по-ниски от нашите, които ние регистрираме при кастрацията на доброволчески начала и със събраните от дарения пари. Това, от което имаме нужда ние, е база“, поясни Ивайло Минков, говорител на организацията „Дом за бездомничета“.

Запитан дали това е модел, който може да се окаже работещ и на други места, Минков коментира пред "Хоризонт":

В общините няма хора, които да живеят с този проблем и липсва реалната компетенция на терен.“

Минков допълни, че планират да създадат и уебсайт за осиновявания на животните. Обмисля се и обучителна кампания в училищата.

„Онеправдано е да видиш пребито куче. Онеправдано е да видиш и нахапан човек. Това трябва да се избегне“, убеден е Ивайло Минков.

Очакваният период, в който трябва да се забележи по-осезаема разлика в популацията на бездомните кучета, е около две години. 

Повече по темата слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна