Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенаторите-демократи блокираха новия законопроект на републиканците за covid-помощта

Демократите от Сената на САЩ блокираха в четвъртък предложението за законопроект на републиканците за нови финансови мерки за облекчаване на негативните последици от коронавирусната криза на стойност 500 млрд. долара.

Законопроектът, за който най-много се застъпваше лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Маконъл, не успя да осигури 60 гласа, необходими за приемане му, тъй като 52-ма сенатори гласуваха в негова подкрепа, 47 бяха против и един въздържал се.

Сенатор Маконъл изрази разочарованието си от отхвърлянето на предложения от републиканците законопроект.

"Всеки демократ от Сената току-що гласува срещу стотици милиарди долари за облекчение на коронавирусната криза. Те блокираха пари за училища, тестове, ваксини, осигуровки за безработица и Програмата за защита на заплатите", написа той в Туитър.

Преди това председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на мнозинството в Камарата Чък Шумър (и двата от Демократическата партия) заявиха, че законопроектът е "един от най-циничните ходове на който и да е лидер" и следователно е определен като провал.

Новината предизвика спад на пазарите на акции на Уолстрийт, като индексът DJIA загуби 400 пункта, понижавайки се с 1,45%, широкият индекс S&P 500 падна с 1,72%, а Nasdaq - с близо 2 на сто.

По този начин беше заличена голяма част от вчерашния опит за отскок на Уолстрийт след три поредни сесии на солидни загуби.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна