Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика продължава да се възстановява през юли

Икономиката на Обединеното кралство нараства през юли за трети пореден месец с оглед на продължаващото облекчаване на противоепидемичните мерки, но въпреки това е възстановен малко над половината от спада, причинен от коронавируса.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания се е увеличил с 6,6% през юли спрямо юни, когато нарасна с 8,7%, показват данните на британската национална статистика ONS, докато очакванията бяха за растеж от 6,7 на сто.

"Макар че продължава да върви стабилно по пътя на възстановяването, икономиката на Обединеното кралство все още трябва да компенсира почти половината от загубите от началото на коронавирусната пандемия", посочи директорът на икономическата статистика на ONS Дарън Морган.

БВП е с 11,7 процента по-нисък от предпандемичните нива, наблюдавани през февруари 2020 г.

За три месеца до юли БВП е спаднал със 7,6 процента спрямо предходните три месеца.

Данните показват, че ръстът в производството на услуги е намалял до 6,1% през юли от 7,7% през юни, а индустриалното производство се е увеличило с 5,2%, но след растеж с 9,3% месец по-рано. В същото време промишленото производство нарасна с 6,3 на сто., докато строителното производство се увеличи със 17,6%, но след растеж с 23,6% през юни.

На годишна база спадът в индустриалното производство се забави до 7,8% през юли от 12,5% през юни, а при промишленото производство - до 9,4% след понижение с 14,6% месец по-рано.

Друг доклад на ONS показа, че британският т.нар. видим търговски дефицит се е увеличил през юли, тъй като износът е намалял на фона на нарастващия внос. Дефицитът се увеличи до 8,63 млрд. паунда през юли от 6,55 млрд. паунда през юни. Износът е спаднал с 0,9% на месец, докато вносът е нараснал с 5,8% през юли.

Излишъкът при търговията с услуги е намалял до 9,7 млрд. британски лири от 10,45 млрд. паунда през предходния месец.

Общият търговски излишък е спаднал през юли до 1,07 млрд. паунда от 3,9 милиарда през юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!