Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът отново призова правителството да подаде оставка

| обновено на 12.09.20 в 20:40
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново призова правителството да подаде оставка. Готов съм и съм длъжен да седна на една маса и с политически партии, и с общественици, и да говорим за бъдещето на България, но само след оттеглянето на управляващите, посочи държавният глава по време на посещението си в Трявна, където приветства участниците в Националните Славейкови празници, провеждащи се под неговия патронаж.

Упорството на управляващите тласка България към безизходица, счита президентът Румен Радев, който за пореден път настоя за оставка на правителството и подчерта, че времето за диалог е изтекло

"И сега искат тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези отдолу, от площада с празните чекмеджета да водят някакъв диалог. Е няма как да стане"

Дълбоката криза може да се излекува само с оставка, честни избори и ново доверие, посочи още президентът и подчерта, че не приема „новата опорка на управляващите“, че кризата е породена от конфликт между президента и премиера, между МС и президентската институция

Радев добави, че вижда непримиримост сред хората да си търсят правата и изтъкна, че е на тяхна страна. Изрази готовност да говори за бъдещето на България с политически партии, и с общественици, но след подаване на оставка от правителството.

Думите на премиера от реди дни, че мафията се опитва да свали правителството, президентът коментира така: 

Според мен премиерът се постави в позицията на фактор, който да решава дали да предаде на някого управлението. Това може да го направи само българският народ!

В Трявна президентът беше посрещнат с овации, и същевременно с викове „Оставка“. Дори за кратко имаше спречкване между хора от двете групи. 

По-рано днес протестите коментира и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че изпитва огромно уважение към протестиращите, но неприязън  към провокаторите. Според министър-председателя негативните критики на евродепутати не са само към управляващата партия в България, но и към президента Радев.

По повод коментарите, направени тази седмица в Европейския парламент по време на изслушване в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за ситуацията в България, президентът Румен Радев заяви:

„Невъзможността на днешното управление в България да се справи с кризата, с провала на борбата с корупцията по високите етажи на властта - това всичкото вече не може да се побере в границите на България“.

Държавният глава отново призова правителството да подаде оставка, тъй като това упорство в момента тласка България към безизходица, а според президента възможностите за диалог вече са изчерпани.

„Времето за диалог изтече. Трябваше управляващите с действията си да показват,че мислят за гражданите, че водят истински диалог с тях“.

Радев добави, че вижда непримиримост сред хората да си търсят правата и изтъкна, че е на тяхна страна. Изрази готовност да говори за бъдещето на България с политически партии, и с общественици, но след подаване на оставка от правителството. По думите на Радев, упорството в момента тласка България към безизходица:

"Това може да се излекува, тази дълбока криза на доверие, само с оставка, повтарям отново, с честни избори и с ново доверие, за да могат страните наистина да се чуят и да е ясно как ще работят".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени