Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Внушенията, че БСП се разцепва, приключиха вчера

| обновено на 13.09.20 в 18:05
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Изборите за председател на БСП показват, че партията е единна, това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, която спечели първия пряк избор за председател в 130 годишната историята на партията. 

Нинова получи 81,5 процента от гласовете на социалистите. За заместника ѝ Кирил Добрев гласуваха близо 15%. Резултатът на останалите двама претенденти за поста - Красимир Янков и Валери Жаблянов - са съответно - 2,1 % и 1,4 %. 

Избирателната активност на вчерашните избори е близо 70 на сто.   

"Членовете на партията доказаха, че БСП е най-демократичната, модерна европейска лява партия", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, която получи подкрепата на повече от половината членове на БСП. В първото си публично изявление след победата тя заяви: 

"Всички внушения, че БСП се разцепва, раздира се от противоречия, всеки момент ще се раздели, просто приключиха на вчерашния ден. Партията доказа, че е в удивителна кондиция, но това не е просто кондиция за един човек и единение зад един човек. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката в последните четири години и е желание той да продължи по същия начин".

Нинова декларира, че ще продължи настоящия курс на партията:

"Отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хората и промяна на модела на управление. Вотът вчера беше затова".

От Централната избирателна комисия за избора обявиха, че всички с право на глас са около 80 900. Получени са над 50 жалби, обявиха от ЦИК, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции. 


Гласували са повече от половината от членовете на БСП, обяви партийната избирателна комисия

На 26-ти септември левицата се събира на 50-тия си конгрес, на който ще избере нов Национален съвет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени