Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На мястото на бившия мавзолей

Инсталацията "Един човек" на Венелин Шурелов ще бъде монтирана до месец

Столичната община дава 81 100 лв.

| обновено на 14.09.20 в 16:02
Инсталацията „Един човек“
Снимка: sofia.bg

Програма "Навън" за временни художествени произведения в градска среда подкрепя високотехнологичната интерактивна инсталация "Един човек" на Венелин Шурелов, съобщиха от Столичната община.

Планирано е монтажната дейност на площадката на бившия мавзолей да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври, а "Един човек" ще бъде на разположение на града до декември 2021 г. Програма "Навън" на Столичната община ще финансира проекта "Един човек" с 81 100 лв.

13-метровата конструкция, която наподобява фигура на човек ще е покрита с над 40 LED дисплея. Те ще излъчват динамично визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм. Фигурата, която ще насели публичното пространство, не е конкретна историческа личност, а сбор от едно постоянно актуализиращо се множество от случайни минувачи или нарочни посетители. Електронното тяло ще съчетава видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст.

Инсталацията "Един човек" попада в категорията на процес-ориентираното изкуство.
Произведението е отделено от тоталния контрол на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората наоколо и промяната на околната среда. "Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент", казва авторът Венелин Шурелов.

"Един човек" отправя покана към всеки за изпращане на изображения и видеа (до 30 сек) през целия период на подготовка и реализация на проекта, които може да бъдат включени в инсталацията. Материали могат да се изпращат на subprodukt@gmail.com, за "Един човек", посочват от общината.

  • Доц. д-р Венелин Шурелов е завършил "Сценография" в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest - Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и арт група Via Pontica (2002). Проектите на Венелин Шурелов са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени