Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Куртев – българският аристократ на пианото

Снимка: @ProfAtanasKurtev

Атанас Куртев e наследник на фамилия с богати културни и музикални традиции, посвещава творческата си дейност на търсенето на нови хоризонти в интерпретацията на музикалните образци от барока до класиците на ХХ век и тяхното осмисляне през призмата на естетическите разбирания, характерни за съответната епоха, но без да копира готови модели, а да ги представи като собствена концепция в процеса на тяхното претворяване. 

На 15 септември от 19.30 часа предаването „Студио Музика“ на националната програма „Христо Ботев“ ще представи творческия портрет на пианиста, педагога, общественика и изследовател – проф. Атанас Куртев, чийто 75-годишен юбилей се отбелязва този месец. Негови пътеводители в този дълъг и успешен път са такива представители на българското и европейско клавирно изкуство, като Лили Атанасова, възприела педагогическите модели на първия български музикален академик Андрей Стоянов, Павел Серебряков, Едуардо дел Пуейо, Пал Кадоша, Дьорд Шебьок и Ивон Лефебюр, а неговите многобройни възпитаници са едни от водещите концертиращи артисти и педагози у нас и по света.

Атанас Куртев развива изключително активна концертна дейност, като за близо пет десетилетия изнася над 900 концерта в над 20 европейски държави, Африка, Близкия и Далечния изток, а като най-характерен белег на това му амплоа са десетките едностилни и музикално монографични рецитали, като осъществява и над 50 премиерни изпълнения.

Проф. Атанас Куртев
Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна просветителска, научно-изследователска и текстологична работа. Той е инициатор за учредяване на Музикално общество „Фредерик Шопен“ в България и негов председател (1997-2010). Съучредител е на музикалните дружества „Франц Шуберт“ и „Рихард Вагнер“. През 2010-2012 г. по негова лична инициатива в България се създават музикални сдружения „Сергей Рахманинов“ и „Александър Скрябин“, водил е майсторски класове в над десет страни, работил е в състава на жури на повече от двадесет международни клавирни конкурса в България и чужбина. През 2011 г. в град Витто (Бургундия, Франция) е учреден Международен фестивал за пианисти на името на Атанас Куртев.

В предаването посветено на професор Атанас Куртев, свои мисли и спомени за общението си с него ще споделят и трима изявени негови възпитаници: проф. Ростислав Йовчев, проф. Евгения Симеонова и асистент Анелия Господинова. Ще звучат и брилянтни негови изпълнения на музика от Лист, Шопен, Шуман, Франк, Скрябин, Чайковски и Любомир Пипков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна