Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония с изненадващ търговски излишък от близо 250 млрд. йени през август

Япония отбеляза изненадващ излишък при търговията със стоки през август, но при продължаващ силен спад на вноса и на износа спрямо останалия свят с изключение на нарастване на експорта в посока Китай, съобщи в сряда финансовото министерство на азиатска държава.

Балансът при търговия със стоки на страната на Изгряващото слънце през август излезе на излишък от 248,299 млрд. йени при очаквания за дефицит от близо 38 млрд. йени и след излишък за едва 11,6 млрд. йени месец по-рано. Точно година по-рано (през август 2019 г.) беше отчетен търговски дефицит от 152,2 млрд. йени.

Японският износ обаче се сви през август с 14,8% на годишна база до 5,232 трлн. йени при очаквания за спад с около 16% и след понижение с 19,2% през юли. Това представлява спад на японския експорт за 21-ви пореден месец и се дължи на продължаващото намаляване на износа за останалия свят с изключение на Китай.

В рамките на август японския износ към Китай нарасна с 5,1% поради нарастващо търсене на машини за производство на полупроводници, както и на експорта на цветни метали и автомобили. Износът в посока САЩ обаче се срина през август с 21,3% спрямо година по-рано поради спад в доставките на автомобили и на фармацевтични продукти.

В същото време вносът в Япония отбеляза спад спрямо август 2019 година с 20,8% до 4,984 трлн. йени при очаквания за понижение с 18% и след срив с 22,3% през юли тази година.

Макар и по-добри от очакваното, днешните данни потвърждават, че търсенето на стоки в международен план, с изключение на Китай, остава слабо с оглед на коронавирусната пандемия, докато силният спад на японския внос е доказателство за слабо вътрешно търсене в трета по сила световна икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна