Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой:

Християн Бакалов: Моята отправна точка е човекът

Ние, артистите, трябва да сме деца на света

3
Християн Бакалов
Снимка: Ани Петрова

Главен герой в "Нашият ден" е Християн Бакалов. Българо-френският артист живее и работи през последните 30 години в Париж, Нант, Лозана и Брюксел. 

PURE e aртистичен експеримент, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс и се осъществява с участието на доброволци – непрофесионалисти от различна възрасти и без предварителна сценична подготовка. Целта е зрителят да бъде преведен през лабиринт от различни преживявания, които провокират въображението му и изследват усещането за реалност и имагинерност. Това е втората инсталация от трилогията "ЕТЕРНИЯ", посветена на концепцията за вечност на нидерландския философ Барух Спиноза. Създадена специално за пространствата...

Християн Бакалов разказва за инсталацията PURE future (ЧИСТО (бъдеще).

"Винаги съм мислел, че ние, артистите, трябва да сме деца на света, които обикалят и разнасят красотата във всички части на планетата. Париж е едно място, което дава огромна възможност както да се запознаем с много хора, така и ние самите да се проектираме пред много хора."

Артистът смята, че прави най-леснодостъпното изкуство:

"Формата изглежда странна и недостъпна, защото е нова и хората не я познава. От друга страна, забелязвам по света, че хората, които не са стъпвали нито в театър, нито в галерия, нито в музей, успяват много лесно да се потопят в атмосферата. 

Моята отправна точка е човекът и неговия най-важен елемент – съпричастността към другия. Чувството, че всички сме едно, че всички сме безкрайно чисто в основата, в нашата есенция."

Творецът изправя хората пред едно предизвикателство – като огледало, което им дава възможност да се отразят и сами да видят докъде достига тяхното любопитство, тяхната смелост, тяхното желание да открият другия. И най-вече, как е възможно да се доверим на някой, който не виждаме или не познаваме, без да ни е страх, без да реагираме към него с агресия или с омраза...


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия