Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР утвърди новата цена на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 1 септември в размер на 22,46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което представлява повишение с малко над 20 на сто, съобщиха от регулатора.

Това поскъпване на газа няма да доведе до промяна в цените на парното и топлата вода, които вече се определят за целия отоплителен сезон, посочи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

КЕВР имаше днес закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

С писмо до енергийния регулатор от 01.09.2020 г. "Булгаргаз" ЕАД поиска да бъде прекратено административното производство, образувано по заявленията на обществения доставчик от 11.08.2020 г. и 01.09.2020 г. за утвърждаване на цена на природния газ за септември. На 11.09.2020 г. общественият доставчик внесе ново заявление за цени, по което КЕВР проведе ново административно производство за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 01.09.2020 г.

В решението на КЕВР от днес е отчетена предложената нa 11.09.2020 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, в която е отразена информацията за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 28.08.2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за август на Европейската централна банка, уточняват от енергийния регулатор.

В утвърдената цена на природния газ от 22,46 лв. /МWh са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 7 от Наредба номер 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по плана за действие при извънредни ситуации, се посочва в съобщението.

Цената влиза в сила със задна дата и ще важи за целия месец септември.
 
"Булгаргаз" предложи същото поскъпване още в началото на месеца, но енергийното министерство започна проверка за начина на образуване на цените и енергийният регулатор спря процедурата.

След като не бяха установени нарушения, "Булгаргаз" отново поиска същото увеличение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна