Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП поиска санкции срещу Лукашенко и за виновните за отравянето на Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите приеха резолюции, с които настояват за санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко и лицата, виновни за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

В текста за Беларус се казва, че парламентът отхвърля официалните резултати от „така наречените президентски избори“, тъй като те са проведени в „явно нарушение на всички международно признати стандарти“.

След изтичането на мандата на сегашния авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември парламентът вече няма да го признава за президент на страната, подчертават евродепутатите.

В резолюцията за опита за отравянето на Навални се казва, че използваната отрова от групата „Новичок“ може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. В текста се отправя искане незабавно да започне международно разследване по случая и за предполагаемо нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия.

Всички наши представители в Европарламента от ГЕРБ и Радан Кънев от „Демократична България“ са подкрепили и двете резолюции, а представителите на ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са се въздържали по тях. Прави впечатление, че всички евродепутати от БСП са подкрепили резолюцията за Беларус, а Елена Йончева е гласувала „за“ и по резолюцията за отравянето на Навални.

Пред "Хоризонт" тя уточни обаче, че е допусната техническа грешка и нейният вот е бил "въздържал се".

Колегите ѝ не са участвали в гласуването на този документ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна