Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Димитров: Македонският език е въпрос на страната

Снимка: БГНЕС

Македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров повтори позицията, че македонският език е въпрос на страната и не трябва да бъде обект на признаване, от която и да било друга държава. Димитров каза това пред германско радио по повод меморандума на България до ЕС за отношенията с Република Северна Македония. Той коментира темата и в предаването „360 степени“ на телевизия Алсат.

"Да направим всичко възможно, за да намерим начин България да вдигне ръка за нашата първа междуправителствена конференция". 

Министерството на вътрешните работи на Германия е отказало да коментира българския меморандум, съобщава македонското издание на Дойче Веле. От Берлин обаче са заявили, че историята трябва да се остави на историците. Според посланика на Германия в Скопие Анке Холштайн споровете трябва да се решават двустранно, а не да се включват в преговорната рамка.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви в интервю за телевизия Телма, че Скопие иска да се ускори работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси във връзка с Договора за добросъседство:

"Трябва да има срещи между комисиите. Трябва да се уважава Договорът за сътрудничество, който имаме подписан - в духа на приятелството и в духа на задълбочаване на отношенията, без негативна динамика".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна