Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи банки са помогнали за легализирането на 2 трилиона долара

| обновено на 21.09.20 в 12:25

Ново международно журналистическо разследване демонстрира как пет големи международни банки изпират парите на олигарси, наркотрафиканти и лица, които са обект на международни санкции. Секретните документи включват информация за съмнителни трансакции, свързани и с издирваната българка Ружа Игнатова и пирамидата OneCoin.

Разследването е базирано на над 2000 доклада за подозрителна активност. Те са подавани от пет големи банки към звеното за финансови престъпления на американското финансово министерство. Глобалните банки „Джей Пи Морган Чейс“, „Ейч Ес Би Си“, „Стандар Шетърд“, „Дойче Банк“ и „Банк ъф Ню Йорк Мелън“ са маркирали, че въпросните транзакции са подозрителни, но са продължили да боравят с милиарди долари на -цитирам „мафиоти, измамници и корумпирани режими“, твърдят от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Най-голямата британска банка „Ейч Ес Би Си“ (HSBC) по този начин е покровителствала световноизвестната пирамидална схема „Понци“, без да блокира сметките на доказани измамници. 

Други документи показват как съпругата на руския олигарх Владимир Чернухин е превеждала пари на спонсор на сега управляващата на Острова Консервативна партия. Би Би Си акцентира и върху транзакциите на приближените до Владимир Путин предприемачи Аркади и Борис Ротенберг, които са обект на международни санкции от 2014, но са използвали банката „Барклис“, за да ги заобикалят.

От международния консорциум изтъкват, че банките са боравили с подозрителни транзакции на доказани престъпници от цял свят и олигарси като украинеца Игор Коломойски и анголката Исабела Дос Сантос. Сред споменатите имена е и това на Ружа Игнатова - издирваната българката, която  предполагаемо е придобила 4 милиарда долара на инвеститори от цял свят чрез схемата за фалшива криптовалута OneCoin. 137 милиона долара, свързани с OneCoin са минали през нюйоркската банка „Мелън“.

Без да бъдат проверявани от големите банки, мръсните пари разрушават мечти и животи от Украйна до Съединените щати, от Тунис до Туркменистан, изтъкват от консорциума социалния аспект на проблема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!