Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Последен ден за земеделците да кандидатстват за компенсации за щетите от пандемията

Снимка: БГНЕС

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за компенсиране на щетите, причинени от пандемията. 

Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари. 

Първата Covid-мярка е бюджет 93,5 милиона лева и обхваща секторите "Плодове и зеленчуци", "Маслодайна роза", "Винени лозя", "Декоративни растения", "Животновъдство" и "Пчеларство". Право на подпомагане имат регистрирани земеделци, кандидатствали по схемите за директни плащания през тази и миналата година, фермери договори по селската програма и такива с документи са напълно пропаднали площи. По тази мярка заявления са подадени над 33 хиляди земеделци.

Близо 1 200 пък са фермерите, поискали помощ по втората ковид мярка, която обхваща всички останали направления в земеделието. Нейният бюджет е 5,5 милиона лева.

Заявления могат да се подават до края на деня, след което Фонд "Земеделие" ще направи проверка на подадените документи преди да започне изплащането на парите. 

До края на деня земеделските стопани могат да кандидатстват за финансова помощ по схемата за отстъпка от акциза върху използваното гориво. Тази година бюджетът на схемата е 84 млн. лв. Ставката на литър гориво ще бъде определена по-късно на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на фермерите, уточняват от фонд „Земеделие“.

Миналата година финансова помощ получиха над 11 хиляди фермери, а от началото на прилагането на схемата до момента са изплатени общо над 330 милиона лева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020