Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Орбан: "Заедно ще успеят отново"

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Заедно ще успеят отново" - под това заглавие унгарският премиер Виктор Орбан публикува есе по повод началото на новия политически сезон в националния проправителствен ежедневник „Мадяр Немзет“ или Унгарска нация.

В него Орбан продължава с противопоставянето между християндемократи и либерали, очертава държавите от Европейския съюз, чиито правителства са на прав път, сред тях и българското, обявява, че централноевропейските държави ще вървят по пътя на икономическата изгода, когато става въпрос за европейски политики, и подкрепя Тръмп в битката за втори мандат.

Няма Бъйле Тушнад, има коронавирус - така започва есето на Виктор Орбан. Бъйле Тушнад е град в румънските Карпати, населен предимно с унгарско малцинство, където през 2014-та година унгарският премиер очерта визията си за нелиберална демокрация и започна битката срещу наричания от него брюкселски елит. Битката ни за интелектуален суверенитет и свобода, която започна от Бъйле Тушнад преди години, бавно започва да дава плодове, пише Орбан и атакува Западна Европа със същите думи, които изрече и на 20 август - националния празник на Унгария.

"Западна Европа предаде това, което стои зад многовековното й величие и успех, предаде духовната дълбочина на живота, щастието от брака и децата и националните култури. Отказа се от християнска Европа и вместо това експериментира с безбожен космос, семейства с цветовете на дъгата, миграцията и отворените общества", посочва Орбан.

До 2050-та година без Русия, 20% от европейското население ще бъде мюсюлманско, предупреждава Орбан и прогнозира, че до средата на века ще разчитаме на мюсюлманското мнозинство в големите градове.

Унгарският премиер определя като ключови президентските избори в Съединените щати и прогнозира, че вотът ще реши битката на международния либерален елит срещу християнконсерваторите. "Познаваме американските демократични правителства и техния морален империализъм", пише Орбан.

Полското правителство остава, десните се стабилизираха в Хърватия и Сърбия, словенците са по същия път, Словакия с новото правителство не напусна Вишеградската четворка, а шансовете за оцеляване на правителството на България и на премиера, не са лоши, Нидерландия напомня много на Великобритания в периода преди референдума за Брекзит - така Орбан очертава картината на Европа.

Той подчертава, че Евросъюзът трябва да върви по пътя на търсене на компромиси. За всичко това има шансове, ако оттеглянето на Ангела Меркел в Германия се реализира със трус със сила под 4 по Рихтер, казва Орбан.

Есето завършва с призив да се стегнат редиците за решаваща битка на парламентарните избори в Унгария през 2022-ра.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна