Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апокалиптични Covid-прогнози за Обединеното кралство

Великобритания може да очаква по 50 000 нови случая на заразявания с Covid-19 дневно до средата на октомври и по 200 жертви дневно през следващите месеци. Това е мрачното предупреждение на главните съветници на правителството по въпроси на медицината и науката.

Страната трябва да бъде подготвена за големи ограничения през следващите 6 месеца, включващи зимата, когато се очаква вирусът да се развихри, заяви здравният съветник професор Крис Уити. Той изтъкна, че нивата на смъртност от Ковид-19 са значително по-високи от тези на сезонните грипове и хората трябва да знаят, че този вирус е по-опасен.

Научният съветник Патрик Валанс пък очерта апокалиптична картина с 200 или повече жертви дневно към края на годината, ако не бъдат взети спешни мерки. След тези изявления от Даунинг стрийт съобщиха, че Борис Джонсън ще председателства извънредна среща на Комитета за кризисни ситуации „Кобра“ утре сутринта. След това премиерът ще направи изявление в Камарата на общините.

Повече от 13 милиона британци вече са в локална карантина в Северна Англия, Мидландс, Шотландия и Уелс. Кметът на Лондон Садик Хан призова министрите за налагане на по-строги мерки в столицата.

Междувременно Джонсън бе обвинен, че е бил тайно в Италия между 11 и 14 септември, според вестник „Република“. Това обаче бе отречено от Даунинг стрийт, където казаха, че на 12 септември премиерът е бил на кръщенето на сина му и то в присъствието на по-малко от 30 души, както повеляват правилата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!