Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов инспектира по въздух строежа на газопровода "Балкански поток"

| обновено на 23.09.20 в 14:28
5
Снимка: Правителствен пресцентър

Премиерът Бойко Борисов инспектира с хеликоптер строежа на газопровода "Балкански поток".

Той беше придружен от заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, представители на фирмата-изпълнител Аркад, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

Те облетяха с хеликоптер трасето на газопровода  "Балкански поток" на наша територия. От видеото във Фейсбук профила на премиера стана ясно, че проекта навлиза във финалната си фаза.

Тръбите вече са положени  по близо 480 километровото трасе, над хиляда и 400 строителни машини  и над 2 хиляди и 500 работници от различни страни са ангажирани в момента в мащабния строеж, който Борисов определи като интернационален.

Пред саудитския гост премиерът отбеляза, че с "Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

От своя страна саудитския заместник-министър декларира, че правителството му ще продължи да оказва пълна подкрепа на консорциума Аркад, който е основен изпълнител на "Балкански поток", а крал Салман лично следи проекта и "оказва голям натиск". "Принц Мохамед Салман Бин Салман ни оказва голям натиск и гледа изпълнението на ежедневна база, за да подкрепи саудитската компания която го изгражда. Искам да ви уверя, че това е наше задължение , не само на компанията, но и на саудитското правителство да реализираме този проект, качествено и в срок", посочи той.

По цялото трасе на строящия се газопровод „Балкански поток“ е положен и оптичен кабел, който ще свърже Европа и Азия през България и Турция и ще осигурява високоскоростен интернет. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред саудитския заместник-министър по петрола Аабед Абдулах Алсаадун.

След инспекцията по въздух, огледът с гостите от Саудитска Арабия продължи по суша, при компресорната станция "Лозенец". Сред гостите е и собственикът на консорциума Аркад, строител на обекта "Балкански поток". Премиерът Борисов обяви, че остава да се заварят само 1 километър от тръбите.  

"То си е 100% българска собственост. А и затова го кръстихме "Балкански поток", за да е вързано с балканския ни хъб, газов хъб "Балкан", а и за да действа на територията реверсивно, във всички посоки на целите балкани.  И понеже няма какво да измислят друго да излъжат, накрая казаха, че Аркад, не е на Саудитска Арабия, а е на руска компания".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна