Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече деца с късогледство след дистанционното обучение

Снимка: https://pixabay.com/

След периода на дистанционното обучение у нас, въведено като мярка срещу разпространението на коронавирусната инфекция, се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на децата с късогледство, както и значителен скок в диоптрите на децата, които са били с късогледство до този момент, заяви пред Радио София офталмологът д-р Невяна Велева от Детското очно отделение в Александровска болница.

Миопията или късогледството е полифакторно заболяване, като на първо място е генетичната предразположеност. Същевременно е категорично доказано, че по-малкото излизане навън и липсата на игра на слънце води до поява на късогледство и интензивното му засилване. Друг фактор е продължителното използване на монитори на електронни устройства, предимно за игра, изтъкна д-р Велева. Взирането в таблета или в телефона води до значително по-голямо натоварване на очите и повишава риска от поява и увеличаване на късогледството.

Едно от най-важните действия по отношение профилактиката на късогледството е да се наложи режим на зрителна работа за децата, който включва максимално изключване на телефоните и таблетите като средство за забавление, децата да четат и да пишат на добро осветление без да са прегърбени. Друго средство са специални очни капки и меки контактни лещи. Най-доброто решение обаче си остава повечето време игра на открито през лятото, още повече, че извършените наблюдения показват връзка между късогледството и недостига на витамин D. Спортуването също е добра форма за подпомагане на очното здраве с оглед укрепването на колагена.Д-р Велева коментира и друг здравословен проблем, който се среща при децата - амблиопията, известна повече като "мързеливо око". Този проблем се дължи най-вече на разлика в диоптрите между двете очи и се наблюдава предимно при далекогледството. Ако се "хване" около 3-4 годишна възраст, този проблем се лекува лесно, но при установяването му в по-късно детска възраст лечението става трудно и дори невъзможно. Около 4% от населението в световен мащаб има "мързеливо око".

Повече подробности за наблюденията на офталмолозите и превенцията на късогледството чуйте в интервюто на Катя Василева с д-р Невяна Велева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна