Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС с планове за разширяване и укрепване на европейския капиталов пазар

В четвъртък ЕС представи планове за разширяване и укрепване на европейския капиталов пазар, за да помогне за рестартиране на компаниите, засегнати от коронавирусната криза, и за намаляване на зависимостта на блока от Лондонското сити след окончателния Брекзит в края на годината, съобщава Ройтерс.

Компаниите трябва да възстановят предоставените им суми, когато излязат от рецесията, причинена от въведените заради пандемията блокади, като Брюксел желае те да използват пазарите на акции и облигации и да намалят да разчитат на банкови заеми.

Плановете ще помогнат на европейския пазар да получи "стратегическа автономия", когато Великобритания излезе окончателно от единния пазар на блока на 31-ви декември 2020 г., се посочва в стартовите документи на ЕС.

Дигиталните финанси формират основна част от трета група мерки на блока за петгодишен срок за създаване на Съюз на капиталовите пазари (CMU), като включват това, което длъжностните лица в ЕС описват като най-изчерпателния набор от правила в света на криптоактивите.

"Силата на нашето икономическо възстановяване ще зависи в най-голяма степен от това колко добре функционират нашите капиталови пазари и дали хората и бизнесът могат да получат достъп до инвестиционните възможности и пазарното финансиране, от което се нуждаят", заяви еврокомисарят по финансови услуги и вицепрезидент на ЕК Валдис Домбровскис.

Представители на Европейската комисия посочват, че ще е необходима най-голяма политическа подкрепа за прокарване на реформите след неуспешните предишни опити за изграждане на Съюз на капиталовите пазари.

"Липсва визия за CMU относно това къде искаме да стигнем след 10 години и за това как да консолидираме безнадеждно фрагментирания и скъп пазар на инвестиционни фондове", отбеляза Карел Лану, главен изпълнителен директор на базирания в Брюксел мозъчен тръст CEPS, цитиран от Ройтерс.

Фалитът преди време на германската платежна компания Wirecard повдигна въпроси относно надзора. Плановете за Съюза на капиталовите пазари престават да изискват единен пазарен надзор, но подчертават необходимостта от повече сближаване.

"Това е основно условие за добре функциониращ CMU. Това ще бъде особено актуално в света след Брекзит с множество финансови центрове в ЕС “, се посочва в представените от ЕК планове.

Тези планове включват първият набор от правила, специално за надзор на доставчиците на компютърно базирани услуги в облак, тъй като банките възлагат все повече и повече на ключови информационни технологии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна