Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестна подписка срещу златодобив в община Болярово

Община Болярово

Протестна подписка срещу проучванията за добив на злато организираха жители на крайграничната община Болярово. Министерски съвет е дал разрешение българо-чешко дружество да извършва сондажи в землищата на 10 села в общините Елхово и Болярово.

Кметът на Болярово Христо Христов предварително не е уведомен за разрешението за проучвателните дейности.

"Доста късно и то най-вече от информацията, която беше подадена от кметския наместник на село воден за представители на фирма се намират на територията на село Воден с цел проучване на находище "Иглика", така както е по документацията, находище "Иглика". Обхваща 105 кв. км площ- 7 населени места от община Болярово и три от община Елхово".

Проведена е среща с представители на дружеството, на която категорично е заявено, че общинското ръководство не е съгласно със сондажите.

"Първо те попадат в Натура 2000, двата водоизточника, които захранват община Болярово попадат точно в тези райони".

След като жителите разбират, че на територията на общината ще се правят проучвания създават инициативен комитет.  Негов председател е Илияна Атанасчева.

"В документацията на фирмата не е ясно нито какво точно, нито как ще се проучва. Това, което прави впечатление е, че за тези сондажи не се изисква Оценка за въздействието върху околната среда. Казват,че е находище "Иглика" - но какво има там - полезни изкопаеми и дотам. Местната власт не е уведомена - не се налагало- само при дълбоките сондажи..." Това каза пред БНР Атанасчева.

Жителите на общината са категорично против сондажите. 

"Подписките срещу сондажите са вече три", каза пред БНР Дияна Бончева, главен редактор на местния вестник „Крайгранична искра”.

"Включително има подписка на туристи върви национална подписка в защита на Странджа".

Събирането на подписите ще продължи до 22 октомври, след което ще бъде внесена за обсъждане в общинския съвет и депозирана пред областният управител


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна