Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байерн (Мюнхен) спечели Суперкупата на Европа

Байерн (Мюнхен)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболният Байерн (Мюнхен) спечели четвърти трофей през календарната година, след като триумфира за втори път в историята със Суперкупата на Европа. Баварците, които през август вдигнаха Шампионската лига, победиха с 2:1 след продължение носителя на трофея в Лига Европа Севиля. В редовното време мачът, който се игра на "Арена Пушкаш" в унгарската столица Будапеща, приключи при 1:1. В герой за германския колос се превърна резервата Хави Мартинес, който вкара победния гол с глава в 104-тата минута. Преди това Севиля отбеляза първия гол от дузпа чрез Лукас Окампос в 13-ата минута, а Леон Горецка изравни в 34-тата.

Севиля започна по-добре мача и в 11-ата минута получи право да изпълни дузпа. Люк де Йонг свали с глава топката към Иван Ракитич, който бе изблъскан в гръб от Давид Алаба и съдията Антъни Тейлър посочи бялата точка. Лукас Окампос се нагърби с изпълнението и не сбърка за 1:0 в полза на андалусийците. След гола Байерн пренесе играта в половината на съперника и Томас Мюлер и Бенжамен Павар пропуснаха добри шансове да изравнят. Баварците все пак вкараха в 34-тата минута, когато Роберт Левандовски елегантно свали топката към Леон Горецка, който с левия крак простреля Ясин Буну за 1:1.

Веднага след подновяването на играта Люл де Йонг прати топката във вратата на Байерн, но голът му правилно бе отменен заради засада. Победителят в Лига Европа можеше да поведе и секунди след началото на второто полувреме, но Мануел Нойер изби в корнер удар от близка дистанция. В следващите минути обаче си изви истинска буря пред вратата на Севиля и андалусийците като по чудо не допуснаха втори гол. На два пъти главният съдия Антъни Тейлър отменя попадения на Байерн, като за първото от тях, което бе на Левандовски, се нуждаеше и от помощта на системата за видеопоторения.

Противно на логиката Севиля достигна до най-чистата възможност да реши мача в редовните 90 минути, като в самия край на редовното време резервата Юсеф ен Несери излезе очи в очи с Нойер, но стреля слабо по земя и германският страж изби в корнер. Ен Несери можеше да се превърне в герой за тима си и в началото на продълженията, когато Нойер с крак изби негов удар в страничната греда. В следващите минути Байерн трудно създаваше опасности пред вратата на Севиля, но испанците сами им помогнаха, след като в 104-тата минута Диего Карлос необезпокояван изчисти една топка в корнер. От него последва центриране и разбъркване, при което резервата Хави Мартинес вкара с глава за 2:1. Серхио Ескудеро пропусна много добра възможност да изравни в 106-ата минута на мача и до края Севиля така и не стигна до по-добра ситуация, с която да вкара втори гол.


Мач за Суперкупата на Европа по футбол:
Байерн Мюнхен (Германия) - Севиля (Испания)  2:1  (1:1)
голмайстори: 0:1 Лукас Окампос 13-дузпа, 1:1 Леон Горецка 34, 2:1 Хави Мартинес 104
стадион: "Пушкаш Арена", Будапеща, Унгария
съдия: Антъни Тейлър (Англия)
помощници: Гари Бесуик (Англия), Адам Нън (Англия)
четвърти съдия: Орел Гринфелд (Израел)
жълти картони:
- за Байерн: Давид Алаба, Люка Ернандес
- за Севиля: Хоан Хордан, Жул Кунде, Фернандо, Серхио Ескудеро
състави:
Байерн (4-2-3-1): Мануел Нойер - Бенжамен Павар, Никлас Зюле, Давид Алаба (112-Жером Боатенг), Люка Ернандес (99-Хави Мартинес) - Леон Горецка (99-Алфонсо Дейвис), Йошуа Кимих - Лерой Сане (70-Корентен Толисо), Томас Мюлер, Серж Гнабри - Роберт Левандовски
старши треньор: Ханзи Флик
Севиля (4-3-3): Ясин Буну - Хесус Навас, Диего Карлос, Жул Кунде, Серхио Ескудеро - Хоан Хордан (94-Франко Васкес), Фернандо, Иван Ракитич (56-Оливер Торес) - Сусо (73-Неманя Гудел), Люк де Йонг (56-Юсеф ен Несири), Лукас Окампос
  старши треньор: Юлен Лопетеги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна