Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

| обновено на 25.09.20 в 10:48

Президентът Румен Радев ще посети Добрич, където ще участва в тържествата по случай Деня на Добрич и отбелязването на 80-ата годишнина от подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа към България. В 20.30 часа на площад „Свобода“ държавният глава ще приеме почетния строй и ще отправи приветствие към жителите и гостите на града.

Датата 25 септември официално е приета за празничен ден на Добрич през 1990 година, когато с Указ на президента се връща и старото име на града. Отбелязването на връщането на Южна Добруджа към България ще започне с общоградско преклонение на Военните гробища, където ще се извърши панихида за загиналите за свободата на Добруджа.

Същевременно също в Добрич ще започне националната кампания "Бъди войник" на министерството на отбраната с участието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Събитието съвпада с официалното отбелязване на 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България и влизането на българската войска в Добруджанския град.

Жителите и гостите на града ще могат да разгледат от 15.00 часа на площад "Свобода" образци въоръжение и техника. От 16.15 часа ще започне шествие по пешеходната част на бул. "25-ти септември". От 17.00 часа министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на освещаване на плоча с имената на войниците и офицерите - добруджанци, загинали във Втората световна война. Празникът включва концерт от 18.00 часа в градския парк "Свети Георги", а от 20.00 часа ще има тържествена проверка-заря.

Парламентарната група на Обединени патриоти отбеляза с декларация годишнината.

"Възвръщането на Южна Добруджа е сред най-значимите събития в историята, заяви депутатът от Обединени патриоти Йордан Йорданов.

"Това е безспорен успех на понякога подценяваната българска дипломация, отбелязани от съвременниците на събитията. За нас остават повече от разпит на предтците ни, за събитията от  септември 1940 година, остава и поуката, поуката, която трябва да ни води и днес. Когато всички си подадем ръка в името на България ще успеем. Честит празник Добрич, честит празник добруджанци, да живее България", се казва още в декларацията.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020