Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм показва добротата и всеотдайността по време на кризата

Филм за доброто по време на криза – това не се вижда/гледа често, а имаме нужда от подобно вдъхновение.

За това помагат от Форум Гражданско участие. Техният филм "Ново начало - себе си в другия" е вдъхновен от всеотдайността на стотици граждански организации в извънредните условия заради пандемията от Covid-19, като разказва историите на пет от тях - Български червен кръст, фондация "Светът на Мария", Народно читалище "Развитие-1869" гр. Дряново, Център "Амалипе" и Сдружение "Граждански инициативи- гр. Ловеч".

Режисьор и сценарист на филма е Николай Василев ("Формулата на Тео", "Пътят към Тива", "Приказки"). Оператор е Борислав Георгиев.

Документалният филм вече е имал прожекция, но предстои телевизионната премиера – тази неделя (27 септември) по БНТ от 17:10.

„Целта ни беше да запечатаме част от онези моменти , които показват как работят много от гражданските организации и хора по време на криза. От края на март всички се чудехме какво да правим, Всичко беше поставено на пауза. Всеки нед излизаха наредби… А някои не чакаха някой да им нареди, а излязоха в първите редици в борбата със заразата. И започнаха да помагат. Дори когато институциите бяха по-сдържани още“, обясни пред Радио София Ива Таралежкова от Форум Гражданско участие.

Тя припомни каква помощ беше оказана по време на епидемията – доставка на храна и лекарства, дарения на техника за ученици, които трябва да учат дистанционно и т.н.

Всичко това може да се види и във филма – всеотдайност и доброта.

Това е филм за това, на какво ни научи кризата, допълни Ива Таралежкова.

Чуйте разговора на Константин Лавсов с нея.

И гледайте филма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна