Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка в обществения транспорт в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората, които се придвижват до работното си място в градовете в Германия, ще срещнат сериозни трудности идния вторник, след като служителите в обществения транспорт оповестиха плановете си да стачкуват в подкрепа на общонационалните правила за заетост, предаде ДПА.

Синдикатът "Ферди" (Verdi) призова днес за предупредителни стачки на фона на искането за сключване на колективен трудов договор за около 87 000 служители в сектора на обществения транспорт.

Работодателите отказват да приемат уеднаквяването на правилата за работа, които да заменят разнородната система, възникнала през годините в 16-те федерални провинции.

Заместник-председателката на "Ферди" Кристине Беле критикува работодателите, твърдейки, че провалът на преговорите е подигравка с работещите в транспортната система.

Наред с нашите искания изложихме и предложения за това как да се решат неотложни въпроси като съкращаването на работни места и поощряването на младите хора, каза тя.

Стачката в обществения транспорт се задава на фона на отделни разговори между "Ферди" и държавните работодатели за увеличение на заплатите с 4,8 процента за период от 12 месеца или минимум 150 евро за 2,3 милиона служители в държавния сектор в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна