Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан е убеден в победата на Тръмп на президентските избори в САЩ

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан е убеден, че Доналд Тръмп ще спечели изборите в Съединените щати и няма план "Б" в случай, че Джо Байдън победи. Орбан направи изявлението в интервю за Ройтерс, в което коментира позициите на Унгария по редица европейски въпроси.

"За тези, които смятат Европейския съюз за блок, изграден около неговите институции - победата на Тръмп би била удар", заявява Орбан пред Ройтерс и добавя, че "ако сме убедени, че съюзът е съюз между държави, тогава Тръмп е най-добрата опция". След изборите в Съединените щати трябва да се изясни въпросът с присъствието на американски военни части в Европа, казва Орбан.

Пред Ройтерс унгарският премиер повтори, че отхвърля новия пакт за миграцията, предложен тази седмица от Еврокомисията с аргумента, че той ще принуди Унгария да приема търсещи убежище. Дяволът е в детайлите, казва Орбан и все пак посочва и положителните моменти от предложението, а именно, че е изчезнало табуто и вече открито се говори, че тези, които нямат право на убежище трябва да бъдат връщани обратно.

Миграцията и защитата на европейската културна идентичност са основните предизвикателства на нашето съвремие, твърди унгарският премиер. Той коментира и Брекзит - решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз е смело и показва величието на страната, но това е път, по който Унгария не може да си позволи да тръгне. Орбан заяви, че Брюксел трябва да вини себе си, че се стигна до Брекзит.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна