Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80-и ден на протест: Малобройно присъствие и гладна стачка

| обновено на 26.09.20 в 22:42
Снимка: БГНЕС

Малко хора са се събрали в центъра на София в 80-ия ден на протести с искания за оставки на премиера и на главния прокурор, предава репортер на БНР. Към 19 часа на 26 септември в столицата продължава да вали, а малцината, събрали се в традиционното пространство на протестите между президентството и Министерския съвет, търсят защита от дъжда в импровизираните шатри или на други места.


Има два палаткови лагера на мястото на протеста – единият е пред президенството, а другият – пред новата сграда на Народното събрание в бившия партиен дом. От палатките се чуват записи с призиви за оставка, а присъстващите уверяват, че и тази вечер ще има протест.

Към 20:30 часа присъствието на протеста все още беше малобройно, а Арман Бабикян се обърна към приствъщите: "Ние днес може да сме петима днес на площада, но утре може да бъдем 100 000 и това е тяхната грешка".

"Хунтата на Борисов си отива", каза още Бабикян.


По традиция част от протестиращите са на Орлов мост и към 22 часа през него не могат да минават автомобили. По-рано като липса на връзка с реалността коментираха оратори думите на председателя на парламента Цвета Караянчева от днес, която предложи протестиращите да ходят пеша, а не с метро, след като протестират срещу Бойко Борисов.

"Цялото управление се намира в тяхна собствена реалност, в които Борисов е началото и края", каза един от ораторите. Оратори подкрепиха решението на президента Румен Радев да не седне на една маса за разговори с премиера Бойко Борисов. В същото време БНР успя да потвърди самоличността на човека, за който  беше съобщено, че гладуват 14 дни.


Става въпрос за Владимир Генов, който в началото на протестите рез лятото също гладуваше за известно време. Когато се случи това, обаче той беше откаран в болница, защото здравословното му състояние се влоши. Оказа се, че Владимир Генов е подновил гладната си стачка. Той е на палатковия лагер в центъра на столицата. Хора в палатковия лагер пред президентството, които са му помагали, казаха, че Владимир Генов наистина е в много тежко здравословно състояние, много е слаб и призоваха омбудсманът да се намеси. От така нареченото Отровно трио обявиха, че Владимир Генов  ще гладува, докато премиерът Бойко Борисов не подаде оставка.

Не се забелязва засилено полицейско присъствие.


В същото време пред Съдебната палата са събрали протестиращи, които очакват резултатите от избора на член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна