Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения може да признае независимостта на Нагорни Карабах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За нова ескалация на насилието между Армения и Азербайджан по повод сепаратистката област Нагорни Карабах, съобщават от сутринта световните агенции. Двете страни съобщиха за цивилни и военни жертви при тежки сражения и си отправиха взаимни обвинения за това коя е нападнала първа.

В Нагорни Карабах е обявено военно положение и се прави пълна мобилизация на всички, навършили 18 години.

Военно положение е обявено и в десетки градове и райони в Азербайджан. Решението на парламента трябва да бъде одобрено от президента на страната Илхам Алиев в рамките на 48 часа. По-рано Армения обяви подобна стъпка. Кабинетът на страната въведе военно положение и обяви обща мобилизация.

Ереван обмисля възможността да признае независимостта на Нагорни Карабах, заяви арменският премиер Никол Пашинян на извънредна сесия на парламента. Според него този въпрос трябва да се разгледа сериозно, да се проведат обществени дискусии. "Обсъждаме всички възможности, всички сценарии за развитие на събитията", каза премиерът. Той също така отбеляза, че в момента "в Нагорни Карабах ситуацията е в процес на развитие". "Нашите военни казват, че ситуацията е напрегната, но е рано да се говори за цялостна картина", добави Пашинян.

Нагорни Карабах е азербайджанска сепаратистка област, населена основно от арменци.

Вижте още:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени