Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония ще строи завод на Луната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японското космическо ведомство съобщи, че има планове до 2035 година да изгради на Луната завод за производство на водородно гориво, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Предприятието трябва да види бял свят в района на Южния полюс на нашия естествен спътник, където се предполага, че има залежи от лед. От него ще бъде получавана питейна вода, а същото така кислород и водород. Последният компонент може да бъде използван също като гориво не само за придвижване по Луната, а и за полети до орбитиращата над нея станция.

По предварителни разчети за бъдещото производство ще са нужни между 21 и 37 тона вода. Заводът би позволил значително да се намалят разходите за транспорт на гориво от Земята. Успешната реализация на подобен проект ще ускори темповете на усвояването на Луната и на космоса.

Миналата година Япония обяви решението си да се присъедини към лунната програма на НАСА и правителството подписа съответния договор. Страната на изгряващото слънце ще си взаимодейства с американското космическо ведомство за доставката на изследователско оборудване, за обмен на данни за лунната повърхност, за съвместното създаване на луноход, а също така и за възможното изпращане на японски астронавти на Луната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!