Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Александрова: Можем да живеем пълноценно в присъствието на коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Нормално е да очакваме по-голям процент инфектирани с коронавируса хора заради сезона и заради по-честото престояване на закрито. Вирусът продължава да бъде тук. Трябва да се сме готови да реагираме гъвкаво на ситуацията“. Това каза пред БНР проф. д-р Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Според нея всеки показател е от значение за определяне на цялостната картина:

Ситуацията е динамична и трябва да бъдем готови тя да се променя… Маските предпазват. Много е важно, ако са за еднократна употреба, наистина да са за еднократна... Необходимостта от носене на предпазни маски се налага от факта, че вирусът се предава предимно по въздушно-капков път и зоната до 1 метър е най-рискова. Физическа дистанция невинаги може да се запази, затова са важни маските. Инфектирането става при по-продължителен контакт“.

В предаването „Нещо повече“ проф. Александрова допълни:

„Знаем, че има значение възрастта на пациентите, имунната система си казва думата, с възрастта отслабва силата ѝ. Мъжкият пол има различие в сравнения с женския по отношение на имунния отговор. Въпреки че има идентифицирани хиляди мутации, няма доказателства да съществува връзка между конкретна мутация и това тя да предизвиква по-тежка или по-лека клинична картина. Идентифицирани са гени, които имат отношение също“.

Според вирусолога всеки сам трябва да реши за себе си дали да се ваксинира за сезонния грип.

„Трябва да се научим да живеем с този вирус, нямаме друг изход. Можем да живеем абсолютно пълноценно в негово присъствие, това, което се иска от нас, не е много. В началото в много страни бяха взети строги мерки, за да спечелим време и да можем реагираме адекватно“.

Интервюто с проф. д-р Радостина Александрова можете да чуете в звуковия файл.

снимка: Златина Йовкова
В средното училище „Райчо Каролев“ в Габрово от днес присъствено учат само децата от 1-ви до 3-ти клас. След като беше установено, че 16 педагози са с положителни проби за Covid-19, към дистанционна форма на обучение преминаха учениците от 4-ти до 12-и клас. Очаква се да излязат резултатите от тестовете на непедагогическия персонал.

В края на миналата работна седмица след две положителни проби на педагози от училище „Райчо Каролев“, са тествани всички 60 преподаватели.  16 от тях се оказват положителни за Covid-19. Изолирани са по домовете си и преподават онлайн, като засега никой от носителите на вируса не се е оплакал от грипоподобни симптоми, уточнява директорът на училището Богдан Андреев. 

Предстои да излязат пробите на още 15-тина души от непедагогическия персонал на училището и ако шофьорите на ученическия автобус са с отрицателни, превозът на деца от съседните села, които ходят в средищното училище, ще бъде възстановен.  

Наложената от обстоятелствата нова организация на учебния процес е валидна от днес до 9-и октомври. Децата от 1-ви до 3-ти клас учат в клас, а по-големите – от 4-ти до 12-и клас, се обучават онлайн.  

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020