Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменският Съвет по сигурността заседава извънредно за Нагорни Карабах

Премиерът на Армения Никол Пашинян
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на Армения проведе извънредно заседание за ситуацията в Нагорни Карабах. Обсъдено е било оперативното състояние по линията на сблъсъка и действията на арменските въоръжени сили. Заседанието е било председателствано от премиера Никола Пашинян.

По-рано Пашинян разговаря по телефона генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Според съобщение на правителството в Ереван, по време на разговора министър-председателят е отбелязал, че за разлика от преди, сегашната ситуация се характеризира с много силна пристрастна позиция на Турция и нейното пряко дестабилизиращо присъствие в действията на Азербайджан. Гутериш от своя страна е изразил дълбока загриженост от ставащото и е подчертал необходимостта от възобновяване на мирния процес.

Междувременно разговор е имало и между турския президент Реджеп Ердоган и британския премиер Борис Джонсън. Джонсън е поискал възможно най-бърза деескалация на конфликта.

Властите в Нагорни Карабах пък съобщиха за смъртта на 26 техни бойци. С това общо жертвите от страна на арменските сепаратисти достигат 84. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна