Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият премиер на Каталуния обжалва отстраняването си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Адвокатите на бившия вече каталунски премиер Ким Тора подадоха жалба в Конституционния съд на Испания, с искане незабавно да бъде отменено решението на Върховния съд, с което вчера той беше отстранен от поста си. В жалбата се казва, че с присъдата са нарушени основни права на Тора, гарантирани от Конституцията и Хартата на основните права на Европейския съюз. До момента обаче няма прецеденти, при които Конституционният съд да се е съгласил на подобна молба в случаи на отстраняване от длъжност. 

Ким Тора беше признат за виновен, че не се е подчинил на съдебна заповед да премахне подкрепящи независимостта символи от обществените сгради в Каталуния . Решението на Върховния съд на Испания е потвърждение на издадената през декември миналата година от Висшия съд на Каталуния присъда, с която на Тора се налага глоба от 30 000 евро и му се забранява 18 месеца да заема държавни постове.

В интервю на каталунски, превеждано на испански в ефир и предавано пряко по телевизионните канали, Ким Тора нарече отстраняването си „държавен преврат” и призова за гражданско неподчинение.

От снощи на възлови места се разполагат допълнителни полицейски части в опит да предотвратят масови безредици. Стотици протестиращи блокираха булевард "Диагонал" и един от централните паркове в Барселона, веднага след като стана известно решението на съда. Срещу полицията бяха хвърляни камъни и отрязани свински глави. Арестувани са пет души.

Отстраняването на Ким Тора води до политическа нестабилност не само в Каталуния, но и в цяла Испания, тъй като премиерът Педро Санчес търси подкрепата на сепаратистите, за да прокара бюджета, от който се нуждае за възстановяването на най-пострадалата от пандемията в Европа икономиката.

Тъй като Тора така и не свика обещаните предсрочни избори, сега правителството на Каталуния остава на поста си до избора на ново. Начело застава заместникът му Пере Арагонес, но с ограничени функции. Той няма да може да уволнява министри, да разпуска парламента или да свиква избори.

Председателят на парламента започва консултации с политическите партии. Ако те не излъчат нов кандидат за премиер в рамките на два месеца, парламентът се разпуска и в началото на февруари ще има нови избори

Тора стана премиер през 2018 г., след като бившият каталунски лидер Карлос Пучдемон избяга в Брюксел, за да не влезе в затвора заради обявения за незаконен референдум за независимост през 2017 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна