Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничават възможността за придобиване на гръцко гражданство

Снимка: БГНЕС

Консерваторите в Гърция ограничават възможността за придобиване на гръцко гражданство от чужденци. Медиите коментират проектозакона с изискване за отлично владеене на съвременен гръцки език, което според тълкуване в социалните мрежи "е изключително трудно дори за самите гърци".

По този начин и ограничен брой чужденци ще могат да гласуват на парламентарни избори.

Само с писмени изпити на гръцки език ще се допускат чужденци да подават искане за гръцко гражданство, е записано в проектозакон, внесен днес в парламента.

Чужденците ще полагат изпити на ниво кандидатстудентски по предметите: гръцка култура и история, география и държавно устройство. Изпитите ще са в писмен вид пред комисия. След успешно полагане чужденците получават право да подадат молба за гръцко гражданство.

Въвеждат се и критерии за доход, ако чужденецът е пълнолетен. Той трябва да работи и годишния му доход да не е по-нисък от дохода на един работник.

Това са само част от предложенията, залегнали в проектозакона.

Идеята, че не е допустимо да си гражданин на една страна и да не владееш писмено и говоримо официалния й език, отдавна се чува от депутати ,близки до идеите на националистите.

Сега консерваторите прилагат това мнение в проектозакон, като не допуснаха в него да се включи и религиозен елемент. В същото време министерството на образованието съобщи, че в новите зрелостни свидетелства отпада посочване на религиозна принадлежност.

При обсъждане на проектозакона в пленарна зала се очаква остро реакция от страна на левите политически сили,но управляващите консерватори имат мнозинство, което предполага ,че придобиване на гръцко гражданство ще се извършва по нови критерии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна