Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Нужно е още време Covid-мерките да дадат резултат

Борис Джонсън
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън заяви на специален брифинг със съветниците си по здравни и научни въпроси, че ще е нужно повече време новите мерки в борбата с увеличаващите се случаи на заразявания с коронавирус да дадат резултат.

Думите на Борис Джонсън дойдоха след изнесени данни, че за последното денонощие са били заразени рекордните 7 108 души и има 71 починали.

Премиерът изтъкна, че „високият брой заразени и трагичното покачване на жертвите показва защо планът на правителството е толкова необходим“. Джонсън призова за „колективно търпение, здрав разум и готовност за саможертва“. Той обаче посочи, че няма да се поколебае да наложи още по-строги мерки, ако това се налага.

Джонсън все пак смята, че нацията може да посрещне зимата спокойно, защото сега е по-добре подготвена, отколкото през март. Подготовката включва достигане на 500 000 теста дневно до края на октомври, осигуряване на 2 000 легла в седем от специално създадените за пандемията болници и 4-месечна доставка на защитно облекло и оборудване.

Джонсън се извини на студентите, за изпитваните от тях трудности в началото на учебната им година и  допълни, че прави всичко възможно да могат те да се приберат вкъщи за Коледа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна