Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери обсъждат Беларус и Нагорни Карабах

Снимка: consilium.europa.eu

Европейските лидери се събират на специално заседание днес и утре, за да обсъдят последните събития в глобален мащаб, единния пазар и дигиталната трансформация. 

Днешното заседание, което ще започне в ранния следобед, е посветено на ситуацията в Беларус, отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални и ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах. Лидерите ще обсъдят също така отношенията между ЕС и Китай на фона на последната видеоконференция на върха между двете страни. Тогава Общността настоя за повече баланс и равноправие в икономическите отношения и по-конкретно европейският бизнес да получи същия достъп до китайския пазар, какъвто Китай има до Общия пазар. 

На вечеря държавните и правителствени ръководители ще дискутират положението в Източното Средиземноморие. 

В писмото - покана до лидерите, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта, че целта е да се стигне до конструктивен диалог с Турция за обезпечаване на сигурност и стабилност в региона и гарантиране на суверенитета на всички страни-членки. Той обаче добави, че всички възможности за тяхната правна защита са на масата, очевидно визирайки и санкции.

Дебатите за Общия пазар и дигиталната трансформация са предвидени за утре.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна