Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Археолози показаха част от находките:

Представиха съкровището от стъклени съдове, открито край нос Чироза

Кметът Димитър Николов с призив към водолази и рапанджии: Ако и вие сте намерили такива съдове, донесете ги в музея!

Уникални стъклени съдове от 17 век са открити при подводни проучвания край нос Чироза в залива на Ченгене скеле. Това е нов археологически обект, където учените работиха за първи път през това лято на сушата и под водата.

Открити са повече от 400 цели или фрагментирани съдове. Находките са от потънал кораб, който най – вероятно е пътувал от Италия, разказа зам. -директорът на Националния исторически музей, ръководител на проучванията  проф. Иван Христов:

„Голямо количество на съдовете подсказва фабрично масово производство, но това са луксозни стоки предназначени за морска търговия. Дори в турските музеи няма подобни експонати! Най – вероятно това е луксозна стока произведена в Италия.

Подобни стъклени съдове няма и в български музей, с едно малко изключение – няколко такива има в Националния исторически музей, където покойният професор Божидар Димитров е оставил бележка, че са му дадени от рапанджии от Черноморец. Навярно те са скрили истината за мястото, защото са същите като в находището в залива Ченгене скеле, разказа директорът на Центъра по подводна археология Найден Прахов:

„Предстои точно да датираме съдовете и да разберем къде са били изработени. Предполагаме, че са от 17 век. На художествени произведения от това време има изобразени такива съдове, много са характерни много са изящни и предполагам, че скоро ще ги определим с точност за време и място на изработка!“

Проучванията в залива на Ченгене скеле през тази година са финансирани от Община Бургас, която е предоставила 20 хиляди лева. Кметът Димитър Николов посочи, че плановете са разкопките там да продължат, защото откритите артефакти ще се използват за развитието на района като интересен културно – исторически туристически център. Той се обърна и с призив към водолази и рапанджии, които откриват артефакти в морето:

„Имаме информация, че до момента са намирани различни части от тази стъклена сбирка от Южното Черноморие. Наши съграждани - рибари, водолази, ако имат вкъщи – да не ги оставят скрити, а да се съберат в експозиция. Община Бургас е готова да се включи с откупуване на намерени вече предмети, защото е важно не само за науката, но и за града, където вече се намират интересни артефакти.“

Археолозите предвиждат и издаване на научен труд, в който да бъдат описани проучванията в района с цел изясняване на неговото минало и история.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от
Будител на годината 2020