Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата академична година в ЮЗУ „Н. Рилски“ започна

Снимка: архив

Без тържествена церемония беше открита новата академична година в Югозападния университет „ Неофит Рилски“ в Благоевград. Ректорът на висшето училище Проф. Борислав Юруков поздрави преподаватели и студенти чрез видеообръщение. Кореспондентът ни Кети Тренчева с още информация:

С оглед мерките за сигурност срещу коронавируса посрещането на студентите- първокурсници се проведе по факултети.

Преди това те бяха поздравени виртуално от ректора на университета. Професор Юруков подчерта, че интересът на младите хора от България и чужбина към висшето училище се увеличава:

“Днес прекрачвате прага на университет с близо 45-годишна история, акредитиран с максимална оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация. Нашият университет продължава да бъде сред най-предпочитаните висши училища в страната. Броят на приетите студенти е с 30% повече в сравнение с миналата година“.

Югозападният университет има 9 факултета, в които се обучават бакалаври, магистри и докторанти в 30 професионални направления, чийто обхват го поставят на първо място в страната:

“В областта на хуманитарните, техническите, управленските, социалните, педагогическите, правните и икономическите науки. Изкуствата, здравните грижи, общественото здраве и спорта, сигурността и отбраната“.

От тази година докторант в университета е и главният прокурор Иван Гешев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна