Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съвет наложи санкции на 40 души от Беларус, но не и на Лукашенко

| обновено на 02.10.20 в 17:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери преодоляха ветото на Кипър и приеха решение за налагане на санкции срещу режима в Беларус. След заседание, приключило късно през нощта, се разбра, че те ще обхванат 40 души, но Александър Лукашенко не е сред тях. До ограничителни мерки срещу Турция обаче не се стигна.

Новината съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който определи решението като много важно и показващо, че може да се разчита на ЕС:

„Потвърждавам, че тази вечер взехме официално политическо решение, което е много важно. То означава, че утре, чрез писмена процедура, ние ще го приложим на практика. Колкото до Лукашенко, той не е в настоящия санкционен списък“. 

Подходът към Турция бе определен от лидерите като „двоен“. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта:

„Хубаво е, че вече започна надежден диалог между Гърция и Турция. Същевременно ние съжаляваме, че Анкара не направи подобен конструктивен жест към Кипър. В случай, че бъдат подновени действията, ЕС ще използва всички инструменти, които има на разположение. Можем да ги приложим веднага“.

Лидерите призоваха за трайно спиране на огъня в Нагорни Карабах и за подновяване на преговорите без предварителни условия. Френският президент Еманюел Макрон отново съобщи, че разполага със сигурни сведения за прехвърлени около 300 сирийски джихадисти от Алепо през турския град Газиантеп към Баку, където участват в бойни действия, както и че се подготвя прехвърлянето на още толкова:

„Днес не мога да ви кажа, че става дума за червени линии, защото те са преминати. Казвам, че това е неприемливо. И приканвам всички партньори от НАТО да видят лице в лице поведението на техен член“.

Лидерите осъдиха опита за убийство на руския опозиционер Алексей Навални и подчертаха, че употребата на химическо оръжие е тежко нарушение на международното право.

В отговор на европейските санкции беларуските власти обявиха, че подготвят реципрочна забрана за влизане в Беларус на европейски политици и отзоваха посланиците си от Варшава и Рига.

На новата закана за санкции от Европа турското външно министерство отговори, че ще продължи сондажите в кипърски води. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна