Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теди Москов на 60: Ако човек се задържи някъде, той пуска корени и мухлясва

"Откакто се помня сме страна на лъжци", казва режисьорът Теди Москов. Спектакълът "Професия лъжец" му донесе наградата "Икар" в категорията "Най-добър спектакъл" и "Аскеер" за режисурата му през 2014 година.

"При всички български власти се говори едно, а се прави друго. Научният термин за това поведение е демагогия. Ние сме направили страна на лъжците, в която всяка професия е лъжец. Истинските професионалисти са скрити от комунистическата власт, а днешните са в чужбина, така че при двете системи най-инатливите професионалисти работят в България. Всъщност регионът е СърБългарМъния, защото това е едно съчетание от балкански манталитет, който за разлика от средиземноморския манталитет е малко по-твърд."

Теди Москов поднася театрална и забавна гледна точка към двояките неща от историята ни. "Комунистите-безбожници имат една-единствена светица, която почитат и това е Санта Симплицитас. Както Ян Хус е казал „О, свещена простота“ на агресивната баба, която подпалила кладата му."

Импровизациите са абсолютно забранени в изкуството, но са позволени в политиката. "Такива импровизатори успяват да реагират във всяка нова ситуация и да хванат блус схемата."

Цялото интервю с Теди Москов чуйте в прикачения файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени