Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП прие резолюцията за върховенството на закона в България

| обновено на 08.10.20 в 18:18
Снимка: архив

С  358 гласа "за", 277 "против" и 56 "въздържал се", евродепутатите гласуваха резолюция за върховенството на закона в България и продължаващите 3 месеца антиправителствени протести.

По-рано днес Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

Резолюцията е изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти, Испания).

Тя няма законодателна стойност.

Очаква се по-късно днес или утре ЕП да разпространи окончателното съдържание на резолюцията след преглед на гласуването по предложенията за изменение на първоначалния текст. Преди гласуването групите на социалистите и Зелените изразиха подкрепа за резолюцията, а Европейската народна партия се обяви против.

Евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“, се казва в документа. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите. 

В текста се отбелязва „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“. Той се съсредоточава и върху липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват европейските средства и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов изрази задоволство от документа, като коментира, че основният смисъл е запазен.

Андрей Ковачев от ЕНП от своя спряна определи резултата от вота като "партиен текст и злоупотреба с Европейския парламент с предизборна цел".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна