Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи срещу планиран строеж блокираха столичния бул. "Др. Цанков"

Снимка: Радио Шумен

Протестиращи блокираха столичния булевард "Драган Цанков". Те се събраха недалеч от метростанцията "Г.М. Димитров" в квартал "Дианабад". Протестът се охранява от полицията.

Повод за недоволството е "заменка" на общината до 49-а детска градина, където е планирано да бъде изградена нова сграда. Жителите на квартала от три години се опитват да спрат строителството, посетили са различни институции, но въпреки това е дадено разрешително за строеж.

Протестиращите настояха местната власт да намери начин да замени частния терен, който е в непосредствена близост до детската градина „Радост“, с друг.

Те се притесняват, че високата сграда ще засенчи светлината за детската градина и искат на този терен да има разширение на детското заведение.

Теренът е в контакт с детските площадки, коментира пред БНР Мария Ибришимова от "Зелен "Дианабад". 

"Районният кмет е нов, предишният районен кмет подкрепяше може би някой друг, но не и нас. Основните действия по тази "заменка" са се случили тогава. Настоящият кмет, доколкото знам, се е опитал по някакъв начин да отложи неизбежното", допълни Мария Ибришимова.

“Три години и половина чакаме за едно място, на пет метра сме – във всички детски градини сме подали молба в района в кв. „Изток„ и “Дианабад“ никъде няма свободно място. Защо трябва да се строи частен блок, за да печели Петьо Блъсков, а не на децата“, казаха протестираща.

От своя страна Петьо Блъсков отговори, че той има разрешение за строеж.

Цялото интервю на Силвия Великова с Мария Ибришимова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна