Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандирания "победа" и аплодисменти белязаха 92-рия антиправителствен протест в столицата

| обновено на 09.10.20 в 01:42
Снимка: БГНЕС

Скандирания "победа" и аплодисменти белязаха 92-рия поред антиправителствен протест в столицата. Демонстрантите приветстваха гласуваната в Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България и продължаващото вече 3 месеца гражданско недоволство. Демонстрацията протече спокойно и приключи по-рано от обичайното заради студеното време.

Позицията на евродепутатите, които изразиха в документа категоричната си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания за справедливост и прозрачност, предизвика всеобща радост сред протестиращите.

Десетки демонстранти се качиха на импровизираната трибуна пред Президентството и ликуваха заедно с тримата интелектуалци от т.нар. "Отровно трио". Неформалните организатори на протестните прояви определиха реакцията на Европейския парламент като цитирам "политически шамар" за Борисов, а за гражданите – извоювано потвърждение за техните права.

Традиционното шествие се отправи към Орлов мост. Кръстовището остана блокирано за движение повече от час. Автомобил се опита да безуспешно да премине през блокадата. Краят на демонстрацията беше белязан от словесни пререкания между протестиращите и гражданка, която изрази своето несъгласие със затварянето на кръстовището за движение.

В 92-рия ден на антиправителствените протести традиционният сборен пункт беше пред сградата на президентската администрация.


На площад "Независимост" към 20 часа в четвъртък, 8 октомври, се бяха събрали около 50 човека, но броят им постепенно се увеличава, предава репортер на БНР.

Основна тема за протестиращите е резолюцията за върховенството на закона, приета от Европейския парламент. Те определиха документа като "голям успех на антиправителствените протести".

"Очаквана подкрепа и сърдечно им благодарим. Защото най-после прозряха, че не сме случайно тука три месеца и повече".

"Очаквам оттук нататък да продължат с разследванията, защото не може да се остане само с гола декларация".


След като в сряда вечерта протестиращите замеряха с яйца офис на ГЕРБ, в четвъртък те предупредиха и другите партии да се готвят за подобни акции.

От н.нар. Отровно трио поканиха протестиращите на импровизираната трибуна, за да отпразнуват победата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени