Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т.15: Пояснения за ОМО "Илинден"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В резолюцията, която Европейският парламент прие за върховенството на закона в България вчера, се цитират решенията на Съда в Страсбург по 4 жалби срещу забраната за регистрация на ОМО "Илинден". Това е направено като обяснителна бележка под черта.

Поясненията са дадени, за да хвърлят светлина на т. 15 от документа. В нея се осъждат всички случаи на реч на омразата, дискриминация и враждебност срещу хора от ромски произход, жени, лица с нетрадиционна сексуална ориентация и принадлежащи към други малцинствени групи.

По-нататък следва изречение, в което се казва: "Българското правителство се призовава да засили сътрудничеството с международните и местните наблюдатели на правата на човека и да предприеме всички мерки за ефективна защита на правата на малцинствата, по-специално правата на свобода на изразяване на мнение и свобода на сдружаване, включително чрез изпълнение на съответните решения на Европейския съд по правата на човека".

Именно към това изречение е обяснителната бележка, която препраща към 4 решения на съда по жалби на ОМО "Илинден - Пирин", които са във вреда на България. Те са в периода 2006-2018 година за отказ на регистрация на организацията и забрана за шествия. Освен това, страната ни е осъждана да заплати глоби около 40 хиляди евро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна