Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армения и Азербайджан се договориха за спиране на огъня в Нагорни Карабах

| обновено на 10.10.20 в 17:02
Външните министри на Арезбайджан Джейхун Байрамов, на Русия - Сергей Лавров и на Армения Зохраб Мнацаканян по време на преговорите в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След над 10-часови преговори в Москва министрите на външните работи на Армения и Азербайджан договориха примирие в Нагорни Карабах. Прекратяването на огъня влиза в сила в 12 ч. днес.

Преговорите между министрите на външните работи на Армения и Азербайджан - Зохраб Мнацаканян и Джейхун Байрамов при посредничеството на руския им колега Сергей Лавров - започнаха вчера следобед и приключиха с постигането на споразумение рано тази сутрин. 

Лавров обяви, че след влизането в сила на примирието днес по обед враждуващите страни ще започнат обмен на пленници и на телата на загиналите в продължилите две седмици бойни действия в Нагорни Карабах. След това Баку и Ереван ще пристъпят към преки преговори с цел скорошно постигане на мирно уреждане на конфликта, посочи още Лавров. 

Външните министри на Армения и Азербайджан пристигнаха в Москва по покана на руския президент Владимир Путин, който проведе поредица от телефонни разговори с лидерите на двете страни Никол Пашинян и Илхам Алиев. 

Турското външно министерство приветства договореното между Азербайджан и Армения прекратяване на огъня като "важна първа стъпка", но подчерта, че това "не може да замести трайно решение", предаде Анадолската агенция. В съобщение на министерството се посочва, че от самото начало Турция винаги е подчертавала, че ще подкрепи само онези решения, които са приемливи за Азербайджан. С това разбиране Турция ще продължи да подкрепя братски Азербайджан на терена и на масата /за преговори/, се казва в текста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна