Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триото призова за масово присъствие на 100-ия ден от протестите - 16 октомври

| обновено на 11.10.20 в 22:40
Снимка: БГНЕС

Започна 95-ият ден на антиправителствен протест в столицата с искане за оставка на кабинета и на главния прокурор.

Малко преди 20 часа участниците в демонстрацията блокираха движението по булевард "Цар освободител" в района между новата сграда на парламента и и БНБ, предаде репортер на БНР.

Преди началото на протеста адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио записаха видеоклип, който споделиха онлайн с призив за присъствие на предстоящото пето Велико Народно въстание, което ще се проведе в 100-я ден от гражданското недоволство – петък, 16 октомври.


Хаджигенов подчерта, че съучастниците на премиера в правителството вече му се подиграват – проверяват го дали може да чете и не му дават оригиналното съобщение от „Мудис” (рейтинговата агенция, която в петък повиши кредитния рейтинг на България до "Ваа1".

В оригиналния текст всяка трета дума е „корупция, Борисов, корупция, Борисов”, заяви адвокатът.

„Борисов умря, погребахме диктатурата му още преди месеци”, каза още Хаджигенов и подчерта, че предстоящото в петък въстание ще е последното в познатия формат.

„Гласът на народа е по-силен от всичко”, отбеляза от своя страна Бабикян и отчете, че за трите месеца на протести беше сменен половината Министерски съвет, раздадоха се милиарди на посоки, а всички световни медии обърнаха поглед към страната ни.


„Краката на мафията са отрязани, остана малко – зависи от вас. Елате, за да ги пометем”, призова в заключение проф. Минеков.
В 95-ата вечер на антиправителствения протест граждани отново поискаха оставките на правителството и на главния прокурор. Традиционно се събраха около фонтана пред президентството и изслушаха изказвания на различни хора.
На протеста под наслов "Нас не ни е страх, ден 95" можеха да се видят плакати, осмиващи председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер и малтийския евродепутат от ЕНП Роберта Мецола, както и срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова. Чуваха се и обичайните скандирания "оставка".
Протестиращите поискаха и оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна