Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предлага Лукашенко да бъде включен в новия списък със санкции на ЕС

| обновено на 12.10.20 в 13:19
Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко трябва да бъде част от нов санкционен списък на Европейския съюз, заяви в понеделник германският външен министър Хайко Маас, преди да се срещне с европейските си колеги в Люксембург, съобщава Ройтерс.

"Трябва да признаем, че от последната ни среща нищо не се е подобрило. Режимът на Лукашенко продължава да упражнява насилие, все още наблюдаваме арести на мирни демонстранти", посочи Маас.

"Предложих да се проправи пътят за нов пакет санкции, като Лукашенко трябва да бъде едно от лицата в този списък със санкции", допълни германският външен министър.

По-рано този месец ЕС одобри налагането на санкции срещу беларуски служители, замесени в нарушения на правата на човека по време на президентските избори и на гражданските протести в страната, но Лукашенко беше изключен от тази група.

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви, че страната му ще подкрепи разширяване на санкциите, а австрийският му колега Александър Шаленберг подчерта, че е важно да се постави фокуса не само върху санкциите, но и върху отварянето на ЕС към гражданското общество в Беларус, допълва ДПА. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна