Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сената на САЩ започна изслушването на номинираната за Върховния съд Ейми Кони Барет

Ейми Кони Барет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

22 дни преди изборите за президент на Съединените американски щати в Сената започна изслушване на номинираната от Тръмп за върховен съдия Ейми Кони Барет.

48-годишната съдия Ейми Кони Барет е консервативна, с висока репутация сред традиционалистките религиозни кръгове, чиито възгледи тя споделя, отбелязва "Франс прес". Барет е практикуваща католичка и майка на седем деца. В Съединените щати, където само една четвърт от населението се определя като атеистично или без религия, представителите на Демократическата партия избягват да атакуват религиозните убеждения, които, според някои, влияят силно на правните разбирания на съдия Барет. По тази причина демократите предпочитат да се фокусират върху това, че процесът на утвърждаването ѝ като върховен съдия е нелегитимен.

Назначението е пожизнено, на мястото на починалата през септември 93-годишна Рут Гинсбърг.

Тръмп иска Ейми Кони Барет да бъде утвърдена преди изборите на 3 ноември. На 10 ноември предстои изслушване във Върховния съд по голямо дело, в което Тръмп се опитва да отмени закона, известен като "Обамакеър" за достъпна медицинска помощ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна