Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предупреди Турция да избягва провокации в Източното Средиземноморие

Снимка: AP

Турция трябва да се въздържа от провокация в спора за природния газ в Източното Средиземноморие, заяви във вторник германският външен министър Хайко Маас, добавяйки, че Германия е солидарна с Кипър и Гърция, които са партньори в ЕС.

"Анкара трябва да прекрати взаимодействието между разхлабване на напрежението и провокацията, ако турското правителство е заинтересовано да преговаря, както то многократно е потвърждавало", посочи Маас в Берлин преди да отпътува за Кипър и Гърция, съобщава Ройтерс.

Той призова Турция да остане отворена за преговори и настоя Анкара да не възобновява проучванията на природна газ в по-спорните морски зони.

Изявлението на Хайко Маас е само ден, след като в понеделник отплава нов турски сондажен кораб, който да извърши сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие. Това накара Гърция да отправя нови настояване за санкции на Европейския съюз срещу Анкара относно нарушените, според Атина, права за проучване на офшорни зони.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган е заявил в телефонен разговор пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че очаква конкретни стъпки от Европейския съюз за организиране на конференция на държавите от Източното Средиземноморие за решаване на споровете за териториалните води.

Също вчера турското външно министерство обвини Гърция в "неоснователни обвинения, които нямат основание в международното право" във връзка с критиките на Атина за сеизмичните проучвания на Анкара в Източното Средиземноморие.

"Неприемливо е да има опозиция срещу страната ни, която има най-дългата брегова линия до Източното Средиземноморие, оперираща на 15 километра от територията си", заяви външното министерство на Турция и посочи, че спорната зона е "изцяло в рамките на турския континентален шелф".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна