Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС налага мита върху вноса на алуминий от Китай

Европейският съюз ще наложи мита в размер до 48% върху вноса на алуминиеви екструзии от Китай на фона на течащо разследване дали китайските производители продават на несправедливо ниски цени, съобщава Ройтерс.

Официалното издание на ЕС обяви във вторник, че митата, вариращи от 30,4% до 48,0%, ще започнат да се прилагат от сряда (14-ти октомври). Митата ще бъдат само временни, което означава, че ще се прилагат до очакваното приключване на разследването до април 2021 година.

Към този момент блокът може да прилага мита в продължение на пет години.

Европейската комисия, която координира търговската политика в 27-членния ЕС, започна през февруари разследване на алуминиевите екструзии, които са широко използван в транспорта, строителството и електрониката, след жалба от индустриалния орган European Aluminium.

Членовете на European Aluminium включват водещи индустриални компании като Norsk Hydro, Rio Tinto и Alcoa.

Китайската асоциация за метали определи жалбата неоснователна.

Митата ще бъдат 30,4% за китайските фирми вносител Guangdong Haomei New Materials Co Ltd и Guangdong King Metal Light Alloy Technology Co Ltd, докато за компанията Press Metal International Ltd те ще бъдат в размер до 38,2%.

Други "сътрудничещи" компании ще бъдат изправени пред мита от 34,9%, а материалите от всички останали компании ще бъдат обложени с мита от 48%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна