Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Ние, гражданите" искат президентът да сезира КС за избора на председател на ЦИК

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Гражданският политически проект "Ние, гражданите" поиска президентът да сезира Конституционният съд (КС) за нарушения при избора на председател на Централната избирателна комисия. Бившият директор на "Гранична полиция" Валери Григоров, който е начело на проекта, обяви:

"Ние ще направим предложение на президента на Републиката и на другите компетентни органи, които имат правомощието да сезират Конституционния съд по отношение на това, че процедурата е компрометирана и в  нарушение на член 93 от Вътрешния правилник за парламента е осъществен избора на господин Андреев".

Гражданският политически проект "Ние, гражданите" е съставен от 46 неправителствени организации и сдружения и, по думите на Григоров, разполага с 29 общински съветници и 3-ма кметове на населени места и се позиционира в център-дясно.  От проекта се обявиха в подкрепа на президента и протестите.

От там заявиха още, че ще участват в следващите парламентарни избори в рамките на голямо обединение на формации извън статуквото. Преговори за формирането му се водят в момента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна