Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Барет: Не съм поемала ангажименти пред Белия дом как да гласувам по казуси

Ейми Кони Барет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдия Ейми Кони Барет, която беше номинирана от американския президент Доналд Тръмп за член на Върховния съд заяви, че не е поемала никакви ангажименти пред Белия дом как да гласува по казуси като Обамакеър или свързани с изборите спорове, предаде Ройтерс.

Това стана по време на изслушването й пред членове на Комисията по правните въпроси към Сената  - част от процедурата по утвърждаването й за върховен съдия.

Така съдия Барет имаше шанс да отговоря на въпроси на демократи, които се противопоставят на кандидатурата й от страх, че тя ще има решаващ глас за евентуалната отмяна на Закона за достъпно здравеопазване от 2010 г. 


Бих искала да кажа две много важни неща, отнасящи се до Закона за достъпно здравеопазване, както и до всеки един спорен въпрос, който може да стане такъв по време на предизборната кампания.  Не съм водила разговори нито с президента, нито с член на неговия екип за това как бих се произнесла при нужда.

Това би било  грубо нарушение на независимостта на съдебната система!“, каза  съдия Барет, която по време на изслушването отказа да заяви пред сенаторите дали смята, че знаковите съдебни решения за легализиране на абортите и гей браковете са били взети правилно, допълват от Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна